image

Yeni bir atmosfer yaratmak için illa ki yeni mobilyalara ihtiyacınız yok. Kimi zaman yalnızca renklerini değiştirmek bile yeterli olur. En hassas malzemelerden biri olan ahşaba nasıl davranacaksınız peki? Bir kutu ahşap boyası alıp boyarım diyorsan

HAZIRLIK

Öncelikle mobilya boyama alanını hazırlamanız lazım. Çünkü yapacağınız işlemler doğrultusunda etraf kirlenir. Bunu önlemek için geniş bir plastik örtü ya da eski bir çarşafı tüm zemine serebilirsiniz. Ardından boyamaya karar verdiğiniz mobilyayı buraya getirin. Güzelce her yerini silip temizleyin. Diğer işleme geçmeden önce mobilyanın üzerinde hiç toz kalmaması lazım.

Temizlenen mobilya zımpara yapmak için hazırdır. Zımpara yapmak, ahşap mobilyalar üzerinde renk dalgalanmalarının olmasını engeller. Ayrıca boyanın mobilya üzerinde kalmasını ve kısa zaman içerisinde dökülmemesini de sağlar. Zımpara yapmak zor bir iş olsa da mobilya boyama konusunda çok önemli bir noktadır. Zımpara kağıdını aldıktan sonra ahşapta kullanılan ağaç yönünde tüm mobilya yüzeyini zımparalamanız gerekir. Özellikle parlak cilalı mobilyaların yeni boyayı tutması için bu cilanın tamamen gitmiş, boyaya hazır hale gelmiş olması gerekir.

ASTAR 

Boyanın uzun ömürlü olması ve mobilyanızın kusursuz görünmesi açısından önemlidir. Aynı zamanda astar boyamaya geçmeden önce alttaki rengin kapanmasını sağlar.

  • Bir fırça yada rulo yardımıyla mobilyanızı bir kat astar çekin. Böylelikle mobilyanız boyayı daha az emecektir.
  • Astar uyguladığınız için boyama sırasında boya kolayca yapışacak ve en ufak darbelerde kolayca çıkmayacaktır.
  • Astar kuruduktan sonra mükemmel bir sonuç elde etmek istiyorsanız ince bir zımpara daha geçebilirsiniz.

BOYAMA

  • Fırça yada rulo ile istediğiniz renkte boya seçerek bir kat boyayın. Boyama yapacağınız mobilya küçükse sprey boya tercih edebilirsiniz.
  • Su bazlı (akrilik boya) boya yada sentetik (yağlı) boya tercih edebilirsiniz. Parlak yada mat nasıl bir boyama yapmak isteyeceğinize karar verin ve boyayı ona göre alın.
  • Boyayı hazırlarken kutusu üzerinde ne kadar inceltme yapılması gerektiği yazar. Yazılanlara harfiyen uymaya dikkat edin. Çünkü inceltmeyi doğru yapamazsanız iyi düzgün bir boyama elde edemez ve uğraşlarınız boşa gider. Tahta bir çubuk ile boyayı iyice karıştırın ve akışkanlığını kontrol edin. Çubuğu yukarı doğru kaldırdığınızda kesintisiz akıyorsa başarmışsınız demektir. Eğer parça parça akıyorsa biraz daha inceltme yapmalısınız.
  • Boya yapmak için kaliteli bir fırça seçin. Düşük kaliteli fırçalar mobilyanız üzerinde fırça kılları bırakacak ve işinizi zorlaştıracaktır.
  • Fırça seçiminizde nasıl bir boya seçtiğiniz önemlidir. Çünkü su bazlı boya kullanıyorsanız en doğrusu sentetik kıllı bir fırça seçmektir. Sentetik kıllar suyu emmez ve boyanın fırça üzerinde daha akıcı olmasını sağlar. Böylelikle de fırça izleri oluşmaz.
  • Sentetik (solvent bazlı) boya kullanıyorsanız hem doğal hem de sentetik fırçalar kullanabilirsiniz. Mobilyada mat bir yüzey istiyorsanız tavsiyemiz doğal kıllı fırça kullanmanızdır. Bu uyarıları da dikkate aldıktan sonra boyama işleminiz hem daha kolay hem de başarılı olacaktır.
  • Fırça ile boyama yapıyorsanız bir kat boyadıktan sonra rulo fırçayla tekrar geçin.
  • Boyanın kuruması için bekleyin. Her boyanın kuruma süresi farklıdır. Bu yüzden kutunun üzerinde yazan kuruma süresine uyun.
  • Boya kuruduktan sonra bir kat daha boyayın. İki kat boyama mobilyanızı daha güzel gösterecektir. İkinci kez de boyadıktan sonra tekrar kurumaya bırakın.

  • Bu yazı daha önce 2547 kez okundu.

0 Yorum

  • Bu yazıya henüz bir yorum yapılmamış. İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum YazEmail adresiniz yayınlanmaz, işaretli alanların doldurulması zorunludur *